Jul på Rudolføya

av Ian Gjertz –

I Polarboken 2019-2020, side 61-70, skrev Jon Bech om Hertugen av Abruzzi og den italienske Nordpolsekspedisjonen i 1899-1900. Italienerne forsøkte å nå Polen fra en framskutt base på Rudolføya helt nord i Frans Josef land. De klarte ikke å nå selve Nordpolen, men de slo Nansens rekord og nådde 86⁰33’ N. Det oppløftende resultatet gjorde at amerikanske grupper også bestemte seg for å forsøke seg på Nordpolen fra Frans Josef land. William Ziegler, en amerikaner som hadde tjent store penger på å selge bakepulver, finansierte to ekspedisjoner til Frans Josef land. Den første 1901-1902 ble ledet av meteorologen Evelyn Baldwin og het derfor Baldwin-Ziegler ekspedisjonen. De opprettet base på Algerøya i Frans Josef land, men mislyktes i å nå sitt store mål. Anthony Fiala var med på denne ekspedisjonen som fotograf. Da ekspedisjonen kom tilbake til Norge i 1902, bestemte Ziegler seg for å utruste en ny ekspedisjon, denne gang med Anthony Fiala som leder. 

Ekspedisjonen benyttet dampskipet America, en gammel skotsk hvalfanger, og startet fra Trondheim sommeren 1903. Det var 39 personer om bord: 35 amerikanere, en canadier, en brite og tre norske. Disse var Augustin Hovlick, Peter Tessem og Sigurd Myhre. Sistnevnte døde under overvintringen, (se Susan Barrs artikkel i Polarboken 1991-1992 sider 72-83 spesielt side 82). Ekspedisjonen var godt utrustet og hadde også med hunder og ponnier. De valgte å benytte samme overvintringssted på Rudolføya som italienerne hadde som utgangspunkt for nordpolsturen og kalte leiren for Camp Abruzzi. De hadde med trematerialer og bygde flere hus. Fartøyet America ble knust av isen før jul i 1903 og de måtte føre alt brukbart i land. De klarte seg godt og utførte mye planlagt forskning og kartlegging i øygruppen før ble hentet av et unnsetningsfartøy i 1905 og kom trygt hjem. Fialas ekspedisjon nådde heller ikke polpunktet. 

Anthony Fialas selvportrett avbildet i boken fra 1906.

Anthony Fiala (1869-1950) var utdannet innen design og jobbet med litografi, som tegner og tegneserieskaper, med utforming og gravyr i avisen Brooklyn Daily Eagle og var krigskorrespondent under den spansk-amerikanske krigen i 1898. Etter sin polare karriere var han i 1914 med på jungelekspedisjoner i Brasil sammen med Theodore Roosevelt, som hadde vært amerikansk president 1901-1909. Hans ekspedisjonsberetning fra Frans Josef land kom ut i 1906 og heter «Fighting the Polar Ice». Den inneholder mange flotte fotografier og en del tegninger og er vel verdt å kikke på. Den ble trykket på nytt i 2018 og finnes til salgs blant annet på nettstedet Amazon.com.

Det er verdt å merke seg at ekspedisjonen Fiala ledet til Frans Josef land hadde med seg trykkpresse og laget egne aviser. Navnet på avisen, Arctic Eagle, påminner om Fialas tidligere aviskarriere i Brooklyn Daily Eagle. I forbindelse med julefeiringen ga de ut julenummer både i 1903 og 1904. De trykket også menyer til julemiddagen. Verdt å huske på at folkene i Camp Abruzzi på den tiden sannsynligvis var de nordligste personer i verden!

Julenummeret av The Arctic Eagle 1903 trykkes, foto A. Fiala.
Julenummeret av The Arctic Eagle 1903 utformet av A. Fiala.
William Ziegler er avbildet på forsiden på julemenyen 1903.
Ingenting å utsette på julemenyen i 1903. De hadde til og med iskrem som holdt minus 30 grader!
Julemiddag 1903 i Camp Abruzzi foto A. Fiala. I dette tilfellet
var ikke den ellers dyktige fotografen helt heldig med bildet.
Julefeiring Camp Abruzzi 1904.  Person nummer tre på høyre side er Peter Tessem. Foto A. Fiala.

Julemiddagen i 1904 bestod av: Første rett – varm buljong, oliven, kirsebær nedlagt i brandy og saltede mandler. Andre rett – stuet torskerogn med stekte poteter og asparges. Tredje rett – polarlomvipaté, artiskokksalat med parmesan, olivenolje og grønnsakschutney. Tilhørende drikke var bokkøl. Fjerde rett – isbjørnstek med stuede poteter og tranebærsyltetøy. Drikke til hovedretten var punch. Dessert – iskrem med jordbær, kake, rosiner, kjeks, roquefortost og kaffe.

Anthony Fialas tegneserie forelå som en to siders oppslag (side 2 og 3) i The Arctic Eagle julenummer 1904.