Nytt og gammelt fra Polartraktene på verdenspremiere

Det var folksomt på Collosseum kino i Oslo da filmen Titina hadde verdenspremiere. Legg merke tid den røde løperen til venstre. (Foto: I. Gjertz).

Det er ikke hver dag man blir invitert på verdenspremierer. I dette tilfellet fikk redaksjonen i Nytt og gammelt et tilbud vi ikke kunne si nei til!

Lørdag 15 oktober var det, på Colosseum kino i Oslo, festpremiere på en helaftens tegnefilm. Filmen heter Titina, og handler om den lille tispen Titina.  Ikke en hvilken som helst hund, men dette er den delvis sanne historien om terrieren til Umberto Nobile. I dag er italieneren Nobile delvis gått i glemmeboken, men på 1920-30 tallet var han et verdensnavn. Dette skyldes hans samarbeid med Roald Amundsen om å benytte luftskip for å nå Nordpolen. Det som begynte som et samarbeid endte i konkurranse og uvennskap mellom de to. Tegnefilmen beskriver dette, delvis sett gjennom hundeøyne. Filmen inneholder også enkelte historiske filmklipp som er flettet inn på en god måte.

Som seg hør og bør var det stor festivitas på premieren. Lek og aktiviteter for barna utenfor kinoen, og alle barn fikk utdelt egne aktivitetshefter når de gikk for å sette seg. Den italienske ambassaden hadde sørget for at alle sitteplasser i den fullsatte kinoen var forsynt med hver sin pose italiensk sjokolade. I tillegg spanderte ambassaden vin på den etterfølgende premierefesten.

Filmen er regissert av Kajsa Næss. Det er et norsk-belgisk samarbeidsprosjekt og tok til sammen åtte år å lage. I denne sammenheng er det viktig å minne om at Belgia sannsynligvis er Europas fremste land for produksjon av tegneserier. Det gikk med 94 tusen håndlagde tegninger til filmen og 4380 tusen sekunder (1,2 timer) med animasjon. Når man vet at det tar omtrent to dager å tegne ett sekund med animasjon så skjønner man at filmen tok lang tid å lage.

Filmen passer for barn fra 7 år og oppover og har vanlig kinopremiere 21. oktober 2022.

Er filmen noe for Polarklubbens medlemmer?

Mange av Polarklubbens medlemmer kjenner nok godt til detaljene rundt ferdene med luftskipene Norge og Italia. Er så filmen noe for oss? Det er viktig å påpeke at filmen ikke utgir seg for å være historisk korrekt. Tvert imot, men den bygger på historiske hendelser.  Det er en barnefilm som egner seg godt for voksne. Fortellingen må derfor tilpasses barn, og det gjør den til gjengjeld veldig bra. Håndverket i filmen, spesielt kvaliteten på tegningene, er virkelig bra. Med et kritisk blikk vil man nok kunne finne ting å trekke litt for, men filmen er kvalitetsmessig minst på høyde med de mange kjente amerikanske tegnefilmene vi ser på norske kinoer. Redaksjonen i Nytt og gammelt fra Polartraktene har derfor ingen problemer med å anbefale Polarklubbens medlemmer å se, og ikke minst nyte, filmen.

Hva med en liten forsmak: https://www.youtube.com/watch?v=RhENhXUKTUs

Før filmen var det stor stas og utdeling av blomster til mange av personene bak filmen. Her holder filmens regissør Kajsa Næss tale. (Foto: I.Gjertz)