Svarte isbjørner på Svalbard

Tekst og foto Reidar Hindrum –

Jeg ble inspirert av Atle Brekken og Marius Omland sin artikkel i Polarboken 2021-22 om svarte og hvite isbjørner. Dette handler selvfølgelig om fareskiltene på Svalbard. Mitt innlegg er en liten egenopplevelse rundt samme tema.

Da jeg jobbet som naturvernkonsulent hos Sysselmannen fra 1991-94 var fareskiltene for isbjørn i Longyearbyen etter den tidens norske fareskiltstandard svart bjørn på hvit bunn. Allerede da var diskusjonen i gang om å få mer naturtroe skilt med hvit bjørn på svart bunn. Uavhengig av det var nok disse skiltene populære suvenirobjekt slik Atle beskriver.

Min historie handler om at jeg fikk et slikt skilt i en overraskelsesgave da jeg reiste på slutt i september 1994. SAS flyet var kommet opp i marsjhøyde over Storfjorden da jeg ble oppkalt over høyttaleranlegget av flyvertinna som ba meg komme fram for å ta imot en overrekkelse. Fareskiltet, som var pakket inn i en sort plastsekk, ble overrakt og jeg ble bedt om å pakke det ut og lese opp hilsningen som stod skrevet bak på skiltet. Der stod det først på russisk (se bilde): «beresh medvedya» og «Hilsen fra alle på Sysselmannskontoret 7/9-94».

 I stundens alvor tolket jeg at det på russisk stod «isbjørn», men senere så jeg jo at det står «ta bjørnen». Det var vel myntet på at jeg i embetes medfør avlivet noen bjørner i løpet av de tre åra jeg tjenestegjorde hos Sysselmannen. Jeg går ut ifra at etaten hadde skaffet til veie skiltet jeg fikk i avskjedsgave på lovlig vis. Her hjemme i Trøndelag er skiltet skrudd opp på badstudøra på hytta.

Bilde av datidens skilt ved hundegården i utløpet av Adventdalen

Hopen meteorologiske stasjon hadde egenkomponerte skilt.
Her avbildet i 1994 sammen med forfattere
n