Balsfjordminner – skuter, fangstfolk og miljø
BALSFJORDMINNER
-skuter, fangstfolk og miljø. Av Bjarne Harald Brobakk
Bjarne Harald Brobakk flyttet til Balsfjord som liten gutt og vart etter hvert svært så glad i denne bygden innerst i fjorden. Han reiste til sjøs som 15 åring og har vært hele sin yrkeskarriere på sjøen og på Svalbard. Han har 19 turer på selfangst, reist på hvalfangst og vært til topps på Rossøya, Europas nordligste punkt.
Brobakk er svært historieinteressert, da med fokus på lokalhistorie fra Balsfjord og historien fra selfangst og ishavsøyene i nord.
I denne boken, som er hans andre bok, deler han av sine minner fra Balsfjord og årene på selfangst. Bjarne Harald Brobakk har i denne boken intervjuet en rekke tidligere mennesker han møtte i Balsfjord og Troms og skippere og fangstmenn fra ishavet. Her kan du lese deres historier.
Kan bestilles fra Ishavsmuseet.
Han har tidliger gitt ut boka:
Fra Balsfjord til Brandal – tradisjonsminner fra to ishavsdistrikt
Fridtjof Nansen Institutt (FNI) informerer om høstens aktiviteter
- Torsdag 10. oktober arrangerer FNI «The New Superpower: India’s Role in the Arctic» på Youngs (ved Youngstorget i Oslo), kl. 14:00-16:30. Program og påmelding her: https://www.fni.no/events/the-new-superpower-indias-role-in-the-world-and-the-arctic?instance=0
- Torsdag 5. desember arrangerer FNI det årlige «Nansens Nordområdeseminar» (på norsk, på Polhøgda i Fridtjofs dagligstue), kl. 12:30-16:30 etterfulgt av mottakelse (det streames også live). I år er tema «Svalbard i en ny tid». Program og påmelding her: https://www.fni.no/events/nansens-nordomradeseminar-2024-svalbard-i-en-ny-tid?instance=0
- Om du skal til Island for Arctic Circle i oktober, er FNI ansvarlig for en rekke seminar om alt fra Arktisk råd til Nato, kritiske mineraler, Kina, Svalbard og EU. For oversikt, se her: https://www.fni.no/news/fni-with-strong-presence-at-arctic-circle-2024
- Avslutningsvis, om du ikke fikk med deg den første utgaven noensinne av «Arctic Security Conference» i Oslo 12.-13. september, kan du se både program og opptak for begge dagene her: https://www.arcticsecuritynet.com/asc24
Kjønn i isen. Fragmenter til ei ny polarhistorie
Silje Gaupseth og Marit Anne Hauan (red.)
Boka Kjønn i isen utfordrer ideen om de arktiske strøk som den maskuline mannens domene. Vi møter både mannlige og kvinnelige polarforskere, fangstfolk og kunstnere. Gjennom ni kapitler inspirerer forfatterne til nytenkning om hva en helhetlig polarhistorie anno 2024 bør og kan være. Hva er det som skjer dersom vi avkler noen av de kjønnede sannhetene om polarområdenes historie?
Fra ulike faglige ståsted, og gjennom et bredt tilfang av kilder, tar bidragsyterne tak i noen av de kjønnede forestillingene som preger fortellinger om polarområdene i litteraturen, i kunsten og på museum. En slik forestilling gis liv i det velkjente bildet av den heltemodige mannen – oppdageren, vitenskapsmannen eller fangstmannen – som kjemper seg gjennom isødet med mål om å temme, måle eller høste av ressursene i uberørte, jomfruelige områder. Boka utfordrer en slik klassisk forestilling om kjønn og maskulinitet i polarområdene ved å trekke fram normbrytende praksiser i både fortid og nåtid, og ved å se kjønn i sammenheng med en rekke andre forhold som klassetilhørighet, skeivhet, menneske–dyr-relasjoner samt hjemlige og vitenskapelige praksiser.
Ved å legge nye fragmenter til historien trer polarområdene fram i all sin dybde og mangfoldighet.
Silje Gaupseth er kulturviter og leder ved Polarmuseet, Norges arktiske universitetsmuseum. Hun forsker på selvrepresentasjon i polar ekspedisjonslitteratur, og har ledet utstillingsprosjekter som «Polarhistorie på skeiva» sammen med Hauan. Utstillinga resulterte i et bidrag til antologien Skeiv lokalhistorie: Kulturhistoriske perspektiver på sammekjønnsrelasjoner og kjønnsoverskridelser (2022).
Marit Anne Hauan er folklorist med polar kulturhistorie som forskningsfelt. Som redaktør har hun tidligere utgitt Museologi på norsk (2012) og Kjønn på museum (2018). Blant hennes siste bidrag til feltet er boka Polare maskuliniteter – fra oppdagelsen av Svalbard til heltetidas siste time (2021) og utstillinga «Polarhistorie på skeiva» i 2022, som hun kuraterte sammen med Silje Gaupseth.
Museumsforlaget
ISBN 9788283051292
250 sider Myk perm
Pris: Kr 430,–
Bokas nettside: Hauan og Gaupseth (red.): Kjønn i isen – Museumsforlaget
Boka kan kjøpes i bokhandelen eller på museumsforlaget.no.
Man kan også sende bestilling på e-post til post@museumsforlaget.no
Praktbok om Isfjord Radio
Er dere kjent med den flotte boka Isfjord Radios Venner, i samarbeid med forfattere og Basecamp Explorer Spitsbergen har fått laget? Hvis ikke, les vedlagte info eller besøk deres hjemmeside:
https://isfjordradiovenn.no/bok
Lowell Thomas Awards Symposium – Frogner Kino, lørdag 14. oktober 2023
Polarklubben har fått henvendelse fra Explorers Club om at deres arrangement Lowell Thomas Awards Symposium er åpent for publikum. Foredragsholdere er prisvinnerne samt flere av Explorers Clubs norske medlemmer.
Se vedlagte link for mer detaljer om arrangementet:
https://www.explorers.org/calendar-of-events/lowell-thomas-awards-symposium/
Vil du være med på Cruise til Ny-Ålesund?
Edny Sannes melder at hun og flere har leid gamle «Nordstjernen» for å dra til Ny-Ålesund 4.-7. september i år. Det er noen ledige plasser igjen og kanskje noen fra Polarklubben kunne være interessert?
Pris m/kost og losji fra kr. 7850,- til 12.900,- avhengig av lugar.
Ta kontakt med Edny Sannes hvis du er interessert. Tlf 90688770
Gael Hamke Bugt – Young Sund (Bok)
Den tredje bog i serien: “På opdagelse i Nordøstgrønland / Discovering North-East Greenland” nu er udkommet,
Den nye bog hedder GAEL HAMKE BUGT – YOUNG SUND. Bogen rummer også mange fine minder fra norske fangstmænd og de norske aktiviteter i Nordøstgrønland i årene 1908-59.
Praktisk info:
GAEL HAMKE BUGT – YOUNG SUND indeholder mere end 250 udvalgte fotos, landkort og tekster. Sideantal: 171 sider. Format: 245 x 290 mm (Tværformat). Indbundet med smudsomslag. Dobbeltsprog: Dansk/engelsk. Udgivelsesdato: 20. oktober 2022. Bogen kan bestilles hos XSIRIUS BOOKS.
Kommende bøger i serien:
I serien er der foreløbig planlagt yderligere tre bøger med titlerne: “SCORESBY SUND” (forventet 2023), “HOCHSTETTERBUGTEN” (forventet 2024), “DOVE BUGT” (forventet 2025).
150 år siden Roald Amundsens fødsel
Den 16. juli 2022 er det 150 år siden Roald Amundsen ble født. I den forbindelse minner vi om diverse aktiviteter og arrangementer i regi av Follo museum/ Roald Amundsens hjem Uranienborg på Svartskog. Mer informasjon finnes på følgende link: Roald Amundsen 150 år (mia.no)
Polar maskuliniteter – fra oppdagelsen av Svalbard til heltetidas siste time – Av Marit Anne Hauan (Bok)
Norge er en polarnasjon. Polarområdene representerer ideer om vågemot, dødsforakt og handlekraft. Det er og blir et monokjønnet område med barske maskuline idealer. Og for de fleste heter nasjonens polare helter Nansen og Amundsen. I denne boka har heltene andre navn: ekspedisjonsmedlemmet Gerrit de Veer, skipper Johan Kulstad, Skipper Junge, eventyrskikkelsen Berner Jørgensen, isbjørnkongen Henry Rudi, fangstmannen Wanny Woldstad og hovedpersonen i Bernt Lies novelle Aksel blant flere.
Boka analyserer fortellinger fra polarområdene gjennom 425 år, fra dagboka fra Willem Barentsz’ oppdagelse av Svalbard til vår tid. Utenom denne aller første og eldste kilden som undersøkes, er det fortellinger av og om mennesker fra Nord-Norge. De er kildene til studie av polar maskulinitet og identitet, polare erfaringer og praksiser. Skipsjournaler, dagbøker, fangstbiografier, noveller, avis- og magasinartikler samt intervjuer og utstillinger nyanserer et nasjonalt ensidig bilde av polarmannen og gir ny innsikt om polarhistoria sett nordfra.
I disse fortellingene hører vi om de første menneskelige møter med Svalbard og Bjørnøya, vi blir kjent med samen som berger seg selv og mannskapet fordi han er kyndig og kreativ, vi møter skipperen og mannskapet som både har ly og proviant, men likevel omkommer. Vi får kjennskap til både mytene om og de virkelig hendelser fangstfolk erfarte i arktis.
Marit Anne Hauan er førsteamanuensis i kulturvitenskap ved Polarmuseet, UiT – Norges arktiske universitet
Boka er gitt ut på Orkana Akademisk
Automatisk miljøovervåkningsstajon på Prins Karls Forland
Lars Hansen (Lars.Hansen@protonmail.com), som representerer organisasjonen IK Foundation, vil gjøre Polarklubbens medlemmer oppmerksomme på en videopresentasjon av den automatiske miljøovervåkingsstasjonen som har vært satt opp på Prins Karls Forland på Svalbard. Han skriver:
The FIELD STATION | NATURAE OBSERVATIO is a unique and tested autonomous micro field station system developed to observe biospheres without disturbing Nature. It is adapted to be flexible, field dignified and robust. A platform for scientific observations as well as documentation of a landscape, developed by a group of international specialists led by The IK Foundation as an enterprise project ‘To understand Planet Earth’. To discover more about the possibilities of this field station system, welcome to see the film presentation!
Se linken: https://player.vimeo.com/video/583347381?h=59756c73ad
Mer info om IK Foundation og feltstasjonen finner du på: https://www.ikfoundation.org/fieldstation/