Tekst og foto: Carsten Hagen –
Denne dagen ble gjennomført ved Framsenteret i Tromsø 14. november 2024. Fram, eller Nordområdesenteret for klima og miljø forskning, skal gjennom samarbeide fremskaffe kunnskap for forvaltning av nordområdene. Senteret består av 20 organisasjoner som tverrfaglig skal samarbeide innen diverse forskningsprosjekter.
Framdagen er senterets årlige oppsummering og sammenstilling av status for senteret. I tillegg er det presentasjoner fra enkelte eksterne bidragsytere.
Gjennomføring
Presentasjoner og foredrag ble gjennomført fra kl 1100 til kl 1600 og var delt inn i tre hoveddeler. Del I var primært eksterne innlegg om sikkerhetspolitikk, landbruk i Nord og begrepsavklaringer. Del II var mer inngående presentasjon og status av noe av senterets prosjekter. Del III var flere korte innlegg om tilstanden for senterets pågående og ferdige prosjekter. For mer detaljert program, se nettside www.framsenteret.no
Imellom delene var det kaffe, lunsj, mingling og en avsluttende matservering til slutt.
Som oppsummering eller «key take away» fra de tre hoveddelene kan følgende være verdt å notere:
Sikkerhetspolitisk er Nordområdene i fokus. Russlands oppførsel og krigen i Ukraina er utfordrende. Arbeidet i Arktisk råd er problematisk, men fortsetter med kun marginal russisk involvering. Av fremtidige scenarioer må norske myndigheter, interesseorganisasjoner og bedrifter være forberedt på aktiv russisk påvirkning, undergravning og propaganda. Andre land som Kina vil også fortsette sin interesseaktivitet og involvering i nord.
Fra Del II var det en omfattende innledning om utviklingen av kunstig intelligens (KI) som ressurs innen forskning. Her var det lite konkluderende uten at vi har sett enden på denne utviklingen.
Noe mer håndfast var presentasjonen av forskningsferdene gjennomført med FF Kronprins Haakon i polhavet 2023 og -24. Atlantifiseringen av polhavet, isforhold, forurensning på levende arter og meteorologi ble lagt frem. Skipet var, med litt hjelp, helt til polpunktet. Framstredet, Nansen-, og Amundsen-bassengene er også besøkt. Skipet får hederlig omtale for nytteverdien det har i dette arbeidet. Forholdene i polhavet og resultatene av forskningen er vel godt kjent og ikke veldig oppmuntrende.
Del III inneholdt kortfattede presentasjoner av status på syv prosjekter drevet av senteret. Her kan nevnes prosjekter innen miljøgifter, arv og kultur, endret landskapsbruk og påvirkning av økosystemer med mer.
Konklusjon
Framdagen opplevdes som et høyst aktuelt forum for oppdatering på forskning i nord. Senterets virksomhet fremstår med høyt nivå og med god presisjon og relevans. Det er positivt at senterets deltagende organisasjoner er involvert og presenteres. Ikke minst er dette et sosialt arrangement hvor man kan møte og diskutere med innledere, forskere, ledere og andre interesserte. Det anbefales å delta på denne dagen i fremtiden om du kan.
Nevnes bør også senterets årlige publikasjon «Fram Forum» som gir en kortfattet oversikt over senterets status. For mer informasjon følg gjerne nevnte nettsted: www.framsenteret.no
Forfatter adresse:
Carsten Hagen, Sundfaret 8, 1397 Nesøya e-post: c4hagen@gmail.com