Tekst og foto: Ian Gjertz

Tirsdag 11. mars var det boklansering i Gyldendalhuset i Oslo sentrum. Det var polarhistoriker Harald Dag Jølle som presenterte sin nyeste bok Ytterst i verden – på jakt etter en polarkultur. Jølle er for mange kanskje kjent fra dokumentarfilmer vist på NRK, for eksempel om kite-ekspedisjoner på Grønland, bl.a. sammen med Vegard Ulvang og Kronprins Haakon Magnus. Frammøtet var godt, og salen var full.

Selve lanseringen fulgte en standard mal. Innledningsvis var det de obligatoriske korte talene. Musikkunderholdningen var det så Odd Nordstoga som stod for. Deretter fulgte en samtale mellom Anders Bache og forfatteren. Bache er polarentusiast og leder til daglig forsknings- og forvaltningsarbeidet ved Roald Amundsens hjem Uranienborg på Svartskog. Når to glimrende formidlere, begge glødene opptatt av det polare, har en samtale for åpen mikrofon blir resultatet underholdene for tilhørerne. Deretter ble panelet utvidet med Vegard Ulvang, som har deltatt på mange polare ferder sammen med forfatteren. Dette førte til litt mimring og mange muntre historier. Så var det fritt fram for tilhørerne å kjøpe bøker og få de signert.
Trenger verden flere polarbøker
Samlere, og lesere av polarlitteratur har nok å velge i. De fleste av oss har hyllemetere fulle av slike bøker. Så er spørsmålet om vi trenger flere? Det avhenger selvfølgelig av kvaliteten på boken og folks smak og preferanser. Jeg har i hvert fall satt av plass til denne boken. Den har blandingen av forfatterens egne opplevelser lenket opp mot det polarhistoriske som jeg er glad i. I tillegg har boken drøyt 100 illustrasjoner, en god blanding av historiske fotografier og nyere private bilder. Jeg har fått lest litt i boken som er på 359 sider, og Jølle er flink til å skrive. Det er artig lesning, og ikke minst så er det omfattende kildehenvisninger bakerst. Det siste er kan hende ikke så viktig for en vanlig leser, men polarentusiaster elsker slikt!