Historien bak et hundenavn

av Ian Gjertz

Å gi en hund, eller for den saks skyld et barn, navn kan være en utfordring. Skal man kalle opp etter en tidligere hund (for barns del et navn som går igjen i familien)? Eller skal man drive nybrottsarbeid og komme opp med et nytt navn. Jeg valgte det siste, men noen føringer hadde jeg jo!

Hundenavnet skulle være kort, lett å uttale og helst slutte med en oppløftende vokallyd. Derfor har mine tidligere hunder hatt navn som ender på -i og -a. To andre føringer skulle også oppfylles. Hundens navn burde begynne på C siden valpen stammet fra kennelens tredje valpekull (A-B-C-osv). Siste føring var at hunden skulle ha et navn med tilknytning til Svalbard. Dette for å speile mitt eget levde liv.

Nå er jeg ganske godt kjent over store deler av Svalbard, men noen god oversikt over alle stedsnavnene har jeg ikke. Heldigvis finnes det hjelpemidler til slikt. Under krigen 1940-1945 var norske polarforskere forhindret fra å reise i polarområdene. Da benyttet de anledningen til å lage et register over alle stedsnavnene på Svalbard. Dette registeret er blitt vedlikeholdt og oppdatert siden. I våre dager ligger det på nett ( https://stadnamn.npolar.no/?sort=-beginLifespanVersion  ), men det er flere ganger utgitt i bokform. Derfor kunne jeg i ro og mak sette meg ned med navneboken og gå gjennom alle navn på C. Etter å ha pløyd gjennom noen ganger og tygd litt på navn og uttale endte jeg opp med å gå for navnet på en isbre; Cissybreen. Cissy kunne egne seg godt som navn på den nye hunden. Her må jeg føye til at jeg også har en gammel hund med navn på C, nemlig Cilia. Både Cissy og Cilia er forkortelser for Cecilie så det nye navnet passet godt, selv om det skulle føre til litt komplikasjoner i familien! Jeg vil utdype dette lenger nede. 

Pilen på begge kartene peker på Cissybreen. Like ved finner man Mathiesenfjella, oppkalt etter svigerfaren til Cissy Mathiesen. Arthurbreen, en bre litt nord for Cissybreen, er oppkalt etter ektemannen hennes. (Kart: Norsk Polarinstitutt).

Cissybreen er oppkalt etter Cecilie (Cissy) Marie Kiær (1872-1955) fra Fredrikstad. Hun var gift med Arthur Mathiesen, en velstående sagbruks- og skogeier som hadde bidratt med penger til Gunnar Isachsens Spitsbergen ekspedisjon i 1909-10. Som takk for støtten oppkalte de en bre etter kona hans. Slik navnsetting var tidligere ganske vanlig. Jeg ble imidlertid litt nysgjerrig på hvem denne kvinnen egentlig var, og oppdaget fort at hun gjerne kunne fått en bre oppkalt etter seg uavhengig av om hun var gift med Arthur Mathiesen eller ei. Hun var livlig og meget sosialt engasjert, og var aktiv i kommunepolitikken i Fredrikstad. Cissy Mathiesen ble en av de første kvinnene som ble valgt inn i Fredrikstad bystyre.

Cissy Mathiesen, nøyaktig årstall ukjent, men bildet er fra 1910-1920 (Fotograf ukjent, Fredrikstad Museum FM.1973/1:3288)

Når navnet først var valgt så skulle man tro at alt så gikk på skinner, men det var dessverre noen skjær i sjøen. I heimen fikk jeg høre at Cissy (og Sissy) var et uegnet navn fordi det på engelsk betyr «pyse». Jeg var derfor ikke så høy i hatten da veterinæren min spurte hva valpen het. Jeg sa noe beskjemmet navnet og forklarte at jeg ble mobbet over valget. Da kunne veterinæren, som er østerriker, fortelle at Cissy var et perfekt navn på en vizsla valp. Vizslaen er en ungarsk hunderase og tidligere en hund som var forbeholdt adelen. Den siste keiserinnen av Østerrike og dermed også dronning av Ungarn het Elisabeth, men ble kalt for Sissi! Hun var svært populær, og det er i dag konfekt som er oppkalt etter henne. Så, om man ser bort fra stavemåten så var navnevalget mitt perfekt. Konklusjonene er at man må ha mot til å stå opp for de valgene man gjør, og at det lønner seg å velge rett veterinær!

Konfekteske tilegnet Keiserinne Elisabeth av Østerrike, dronning av Ungarn (1837-1898) Foto: Ian Gjertz)